Sosyal medya pazarlama stratejisi, sosyal medyada yapmayı planladığınız ve gerçekleştirmeyi umduğunuz her şeyin bir özetidir. Eylemlerinize rehberlik eder ve başarılı olup olmadığınızı bilmenizi sağlar. Her post, beğeni ve yorum bir amaca hizmet etmelidir.

Stratejiniz ne kadar spesifik olursa, yürütme o kadar etkili olacaktır. Kısa tutun. Planınızı başlangıçta çok geniş tutarsanız bu 

Bu yazıda, kendinize ait kazanan bir sosyal medya pazarlama planı oluşturmak için sekiz adımlık bir plan boyunca size yol göstereceğiz.

 

Sosyal medya stratejisi nasıl oluşturulur?

Adım 1. İş hedeflerine uygun sosyal medya pazarlama hedefleri belirleyin

S.M.A.R.T. hedefleri belirleyin

Kazanan bir strateji oluşturmanın ilk adımı, hedeflerinizi ve amaçlarınızı belirlemektir. Hedefler olmadan, başarı veya gelir elde etmenin imkanı yoktur .

Hedeflerinizin her biri şöyle olmalıdır:

  • Özel (Specific)
  • Ölçülebilir (Measurable)
  • Ulaşılabilir (Attainable)
  • Uygun (Relevant)
  • Zamana bağlı (Time-bound)

Bu SMART hedef çerçevesidir . Eylemlerinize rehberlik edecek ve gerçek iş sonuçlarına yol açmasını sağlayacaktır.

Anlamlı metrikleri izleyin

İçerik Önerisi: Instagram'da Mavi Tik Almak için 3 Basit adım

Retweet'ler ve beğeniler gibi özel metriklerin izlenmesi kolaydır, ancak gerçek değerlerini kanıtlamak zordur. Bunun yerine, oluşturulan olası satışlar, web yönlendirmeleri ve dönüşüm oranı gibi hedeflere odaklanın.

Farklı kanallar için farklı hedefleri, hatta her kanalın farklı kullanımlarını izlemek isteyebilirsiniz. Örneğin, Benefit Cosmetics ücretli sosyal kampanyalarıyla marka bilinirliğini arttırır, ancak organik sosyal paylaşımlar için satın alma ve katılımı ölçer.

 

Sosyal medya hedeflerinizi genel pazarlama stratejinizle uyumlu hale getirdiğinizden emin olun. Bu, işinizin değerini göstermenizi ve yönetici katılımı almanızı ve gelir elde etmenizi kolaylaştıracaktır.

Sosyal medya hedeflerini ve bunlara karşılık gelen iş hedeflerini gösteren grafik

Sosyal medya için en az üç hedef yazarak sosyal medya pazarlama planınızı geliştirmeye başlayın.

2. Adım. Kitleniz hakkında yapabileceğiniz her şeyi öğrenin

Kitle kişileri oluşturma

Kitlenizin ve ideal müşterinin kim olduğunu ve sosyal medyada ne görmek istediklerini bilmek, beğenecekleri, yorum yapacakları ve paylaşacakları içerik oluşturmanın anahtarıdır. Sosyal medya takipçilerini, işletmeniz için müşterilere dönüştürmek istiyorsanız da önemlidir.

Kitle / alıcı kişilikleri oluşturmayı deneyin . Bunlar, potansiyel hayranlarınızı, takipçilerinizi ve müşterilerinizi gerçek istek ve ihtiyaçları olan gerçek insanlar olarak düşünmenizi sağlar. Ve bu onlara ne sunacağınız hakkında daha net düşünmenizi sağlayacaktır.

Gerçek dünyadan veri toplayın

Varsayımlarda bulunmayın. Facebook'un Baby Boomers'a ulaşmak için Millennials'tan daha iyi bir ağ olduğunu mu düşünüyorsunuz? Sayılar gösteriyor ki, Milenyumlar hala platformdaki Boomers'dan daha fazla.

Millennial: 1981-96 Doğumlu Kullanıcılar

Gen X: 1965-80 Doğumlu Kullanıcılar

Boomer: 1946-64 Doğumlu Kullanıcılar

Silent: 1945 ve Daha öncesi Doğumlu Kullanıcılar

Grafik yıllara göre kullanıcıların bulunma yüzdelerini belirtiyor

sosyal pazarlama demografik verileri

Sosyal medya analizleri, takipçilerinizin kim olduğu, nerede yaşadıkları, hangi dilleri konuştukları ve markanızla sosyal medyada nasıl etkileşime girdikleri hakkında bir ton değerli bilgi de sağlayabilir. Bu bilgiler, stratejinizi hassaslaştırmanıza ve sosyal reklamlarınızı daha iyi hedeflemenize olanak tanır.

Hindistan'daki otomatik çekçekler için Uber benzeri bir hizmet olan Jugnoo, diğer müşterileri yönlendiren kullanıcılarının yüzde 90'ının 18-34 yaşları arasında olduğunu ve bu grubun yüzde 65'inin Android kullandığını öğrenmek için Facebook Analytics'i kullandı. Bu bilgileri reklamlarını hedeflemek için kullandılar ve bu da yönlendirme başına yüzde 40 daha düşük maliyetle sonuçlandı.

Sosyal medya analizlerini kullanma kılavuzumuza ve bunları izlemek için ihtiyacınız olan araçlara göz atın .

Adım 3. Yarışmayı araştırın

Oranlar, rakipleriniz zaten sosyal medya kullanıyor ve bu da zaten ne yaptıklarını öğrenebileceğiniz anlamına geliyor.

Rekabetçi bir analiz yapın

Bir rekabet analizi sen yarışma ve ne de yapıyoruz (ve kötü) kim olduğunu anlamak için izin verir. Kendi sosyal medya hedeflerinizi belirlemenize yardımcı olacak endüstrinizde ne beklendiğini iyi anlayacaksınız.

Bu analiz aynı zamanda fırsatları tespit etmenize de yardımcı olacaktır. Örneğin, belki rakiplerinizden biri Facebook'ta baskındır, ancak Twitter veya Instagram'a çok az çaba sarf etmiştir. Hayranları baskın bir oyuncudan uzak tutmaya çalışmak yerine, kitlenizin yetersiz hizmet verdiği ağlara odaklanmak isteyebilirsiniz.

Sosyal dinlemeye katılın

Sosyal dinleme rekabete dikkat etmenin başka bir yoludur. Sosyal dinleme ve izleme rakipleri için Hootsuite akışlarını nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Rakip hesaplarını ve alakalı sektör anahtar kelimelerini izledikçe, bu kanalların kullanım biçiminde değişiklikler görebilirsiniz. Veya işarete gerçekten uyan belirli bir yayını veya kampanyayı veya tamamen bombaları tespit edebilirsiniz. Bu bilgilere dikkat edin ve kendi hedeflerinizi ve planlarınızı değerlendirmek için kullanın.

Adım 4. Bir sosyal medya denetimi yapın

Mevcut çabalarınızı inceleyin

Zaten sosyal medya araçlarını kullanıyorsanız, geri adım atmanız ve zaten ne yaptığınıza ve başardıklarınıza bakmanız gerekir. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • Neler çalışıyor, ney değil?
  • Sosyal medyada sizinle kim bağlantı kuruyor?
  • Hedef kitleniz hangi ağları kullanıyor?
  • Sosyal medya varlığınız rakiplerinizinkiyle nasıl kıyaslanıyor?

Tüm bu bilgileri tek bir yerde topladıktan sonra, sonuçlarınızı nasıl iyileştireceğinizi planlamak için iyi bir başlangıç ​​noktasına sahip olacaksınız.

Sürecin her adımı için takip edebileceğiniz bir sosyal medya denetim şablonu oluşturduk .

Sosyal medya denetim şablonunun ekran görüntüsü

 

Denetiminiz, sosyal hesaplarınızın her birinin hangi amaca hizmet ettiğini net bir şekilde göstermelidir. Bir hesabın amacı net değilse, tutmaya değer olup olmadığını düşünün.

Karar vermenize yardımcı olması için kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  1. Dinleyicilerim burada mı?
  2. Eğer öyleyse, bu platformu nasıl kullanıyorlar?
  3. Bu hesabı anlamlı iş hedeflerine ulaşmak için kullanabilir miyim

Bu zor soruları sormak stratejinizi takip etmenize ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Sahte hesapları arayın

Denetim sırasında, işletme adınızı veya ürün adlarınızı kullanarak sahte hesaplar bulabilirsiniz.

Bu imposterler markanız için zararlı olabilir, sizin olması gereken takipçileri yakalamaya aldırmayın. Rapor edin. Hayranlarınızın ve takipçilerinizin gerçek sizinle ilgilendiklerini bilmelerini sağlamak için Facebook ve Twitter hesaplarınızın doğrulanmasını isteyebilirsiniz.

5. Adım. Hesap oluşturun ve mevcut profilleri iyileştirin

Hangi ağların kullanılacağını (ve nasıl kullanılacağını) belirleyin

Hangi sosyal kanalları kullanacağınıza karar verirken, her ağ için stratejinizi de tanımlamanız gerekir.

Örneğin, Benefit Cosmetics'in sosyal medya yöneticisi Angela Purcaro, eMarketer'e şunları söyledi : “Makyaj derslerimiz için… hepimiz Snapchat ve Instagram Hikayeleri ile ilgiliyiz . Twitter ise müşteri hizmetleri için tasarlandı. ”

Referans olarak, diğer küçük ve orta ölçekli işletmelerin müşterilerle iletişim kurmak için sosyal araçları nasıl kullandıkları aşağıda açıklanmıştır . Facebook ve Instagram'ın bu amaçla e-postayı bile geride bıraktığına dikkat edin.

sosyal medya pazarlamacılığı

Her ağ için görev beyanları oluşturmak iyi bir alıştırmadır. Bu tek cümlelik beyanlar, her sosyal ağdaki her hesap için çok özel bir hedefe odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Örnek:  “Satışları artırmak için Facebook reklamlarını belirli bir kitleyi hedeflemek için kullanacağız.” Bir tane daha: “Instagram'ı işe alım ve çalışanların savunuculuğuna yardımcı olmak için şirket kültürümüzü tanıtmak ve paylaşmak için kullanacağız.”

Belirli bir sosyal ağ için sağlam bir görev bildirimi oluşturamazsanız, bu ağın buna değip değmediğini yeniden düşünmek isteyebilirsiniz.

Hesaplarınızı oluşturun (ve optimize edin)

Hangi ağlara odaklanacağınıza karar verdikten sonra, profillerinizi oluşturma veya mevcut profillerinizi stratejik planınızla uyumlu olacak şekilde geliştirme zamanı.

Sosyal medya profillerinizi nasıl en üst düzeye dönüştüreceğinize hızlı bir genel bakış:

 

Ayrıca, her bir ağın işlem boyunca size yol göstermesi için adım adım kılavuzlarımız da vardır:

  • Bir Facebook işletme sayfası oluşturun
  • Bir Instagram işletme hesabı oluşturun
  • Twitter işletme hesabı oluşturun
  • Snapchat hesabı oluştur
  • Bir LinkedIn Şirket Sayfası oluşturun
  • Bir Pinterest işletme hesabı oluşturun
  • Bir YouTube kanalı oluşturun
  • WeChat işletme hesabı oluşturun

Bu listenin sizi bunaltmasına izin vermeyin. Unutmayın, her ağda varlığınızı sürdürmek önemlidir.

6. Adım İlham alın

Markanızın benzersiz olması önemli olmakla birlikte, sosyal alanda harika olan diğer işletmelerden de ilham alabilirsiniz .

Sosyal ağ başarı öyküleri

Bunları genellikle sosyal ağın web sitesinin işletme bölümünde bulabilirsiniz. ( Örneğin, Facebook’lar .)

Bu vaka çalışmaları, her sosyal ağ için kendi hedeflerinize uygulayabileceğiniz değerli bilgiler sağlayabilir.

Ödüllü hesaplar ve kampanyalar

Sosyal medya oyunlarının en tepesinde yer alan marka örnekleri için Facebook Ödüllerini veya Shorty Ödüllerini kazananları da kontrol edebilirsiniz .

Sosyal medyada en sevdiğiniz markalar.

Sosyal medyada kimi takip etmekten hoşlanırsınız? İnsanları içeriklerine katılmaya ve paylaşmaya zorlayan ne yapıyorlar?

Örneğin National Geographic, çarpıcı görselleri çekici başlıklar ile birleştiren Instagram'daki en iyilerden biridir.

Sonra Shopify var. E-ticaret markası, müşteri hikayelerini ve vaka çalışmalarını sergileyerek kendilerini satmak için Facebook'u kullanıyor.

Ve IKEA, Twitter'daki üstün müşteri hizmetlerine harika bir örnektir. 280 karakterlerini problemleri çözmek ve çoğu zaman biraz mizahla cevaplamak için kullanıyorlar.

That's not the right type of smashing delivery service that we like to see... Please DM us your order number, full name, address and contact info so we can assist you. - CB https://t.co/XBb8cj5asL

— IKEAIESupport (@IKEAIESupport) March 12, 2019
 

 

Bu hesapların her birinin tutarlı bir ses, ton ve stile sahip olduğuna dikkat edin. Tutarlılık, takipçilerinizin markanızdan ne bekleyebileceklerini anlamalarına yardımcı olmanın anahtarıdır. Seni neden takip etmeye devam etmeleri gerektiğini ve bunu yapmanın getireceği değeri öğrenecekler. Ayrıca, sosyal ekibinizde birden fazla kişi çalışıyor olsa bile markanızın tutarlı kalmasına yardımcı olur.

Takipçilerinize sorun

Tüketiciler ayrıca sosyal medyadan ilham alabilir. Hedef müşterileriniz çevrimiçi hakkında neler konuşuyor? İstekleri ve ihtiyaçları hakkında ne öğrenebilirsiniz? Mevcut sosyal kanallarınız varsa, mevcut takipçilerinize sizden ne istediklerini de sorabilirsiniz. Sadece takip ettiğinizden ve istediklerini teslim ettiğinizden emin olun.

7. Adım. Sosyal medya içerik takvimi oluşturma

Harika içerik paylaşmak elbette önemlidir, ancak maksimum etkiyi elde etmek için içeriği paylaşacağınız zaman için bir plan oluşturmak da aynı derecede önemlidir. Sizin sosyal medya içeriği takvim (bazı spontan etkileşimine olanak tanıyan yanı gerekir rağmen) ayrıca izleyici ile etkileşim harcayacağınız süre hesabına ihtiyacı vardır.

Kayıt programı oluşturma

Sosyal medya içerik takviminiz, her kanalda içerik türleri yayınlayacağınız tarihleri ​​ve saatleri listeler. Resimler ve bağlantı paylaşımından blog yayınlarına ve videolara kadar tüm sosyal medya etkinliklerinizi planlamak için mükemmel bir yerdir. Hem günlük yayınlarınızı hem de sosyal medya kampanyaları için içeriği içerir. Takviminiz, yayınlarınızın uygun aralıklarla yerleştirilmesini ve en uygun zamanda yayınlanmasını sağlar .

İçerik karışımınızı çizin

Takviminizin, her sosyal profile atadığınız görev bildirimini yansıttığından emin olun, böylece gönderdiğiniz her şey iş hedeflerinizi desteklemek için çalışır. Örneğin, aşağıdakilere karar verebilirsiniz:

  • İçeriğin yüzde 50'si blogunuza trafik çekecek
  • İçeriğin yüzde 25'i diğer kaynaklardan seçilecek
  • İçeriğin yüzde 20'si kurumsal hedefleri destekleyecektir (satış, olası satış yaratma vb.)
  • İçeriğin yüzde 5'i İK ve şirket kültürü hakkında olacak

Bu farklı gönderi türlerini içerik takviminize yerleştirmek, planladığınız oranı korumanıza yardımcı olur. Sıfırdan başlıyorsanız ve ne tür içerik yayınlayacağınızdan emin değilseniz, 80-20 kuralını deneyin:

  • Gönderilerinizin yüzde 80'i kitlenizi bilgilendirmeli, eğitmeli veya eğlendirmelidir
  • Yüzde 20'si doğrudan markanızı tanıtabilir.

Üçte ikilik sosyal medya kuralını da deneyebilirsiniz:

  • Sosyal içeriğinizin üçte biri işletmenizi tanıtıyor, okuyucuları dönüştürüyor ve kâr sağlıyor.
  • Sosyal içeriğinizin üçte biri, endüstrinizdeki veya benzer düşünen işlerinizdeki düşünce liderlerinin fikirlerini ve hikayelerini paylaşır.
  • Sosyal içeriğinizin üçte biri kitlenizle kişisel etkileşimler içeriyor.

Takviminizi ayarladıktan sonra , gün içinde sürekli güncelleme yapmak yerine mesajlarınızı önceden hazırlamak için zamanlama araçlarını veya toplu zamanlamayı kullanın. Bu, gönderilerinizin dilini ve biçimini, zamanınız olduğunda anında yazmak yerine oluşturmanıza olanak tanır.

8. Adım. Stratejinizi test edin, değerlendirin ve ayarlayın

Sosyal medya stratejiniz, işletmeniz için son derece önemli bir belgedir ve ilk denemede tam olarak elde edeceğinizi varsayamazsınız. Planınızı uygulamaya başladığınızda ve sonuçlarınızı izledikçe, bazı stratejilerin beklediğiniz kadar iyi çalışmadığını, bazılarının ise beklenenden daha iyi çalıştığını görebilirsiniz.

Verilerinizi izleyin

Her sosyal ağ içindeki analize ek olarak (bkz. Adım 2), sosyal ziyaretçileri web sitenizde ilerlerken izlemek için UTM parametrelerini kullanabilirsiniz , böylece tam olarak hangi sosyal yayınların web sitenize en fazla trafiği çektiğini görebilirsiniz.

Yeniden değerlendirin, test edin ve tekrar yapın

Bu veriler gelmeye başladığında, stratejinizi düzenli olarak yeniden değerlendirmek için kullanın. Bu bilgileri farklı yayınları, kampanyaları ve stratejileri birbirine karşı test etmek için de kullanabilirsiniz . Sürekli test, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanıza olanak tanır, böylece stratejinizi gerçek zamanlı olarak geliştirebilirsiniz.

Anketler, stratejinizin ne kadar iyi çalıştığını bulmak için harika bir yol olabilir. Takipçilerinize, e-posta listenize ve web sitesi ziyaretçilerine ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayıp karşılamadığınızı ve neler görmek istediklerini sorun. Sonra size söylediklerini yerine getirdiğinizden emin olun.

Sosyal alanda işler hızla değişir. Diğerleri önemli demografik değişimler yaşarken yeni ağlar ortaya çıkıyor. İşletmeniz de değişim dönemlerinden geçecektir. Tüm bunlar, sosyal medya stratejinizin düzenli olarak bakıp gerektiği gibi ayarladığınız canlı bir belge olması gerektiği anlamına gelir. Sizi yolda tutmak için sık sık bakın, ancak yeni hedefleri, araçları veya planları daha iyi yansıtacak şekilde değişiklik yapmaktan korkmayın.

Sosyal stratejinizi güncellediğinizde, ekibinizdeki herkese haber verdiğinizden emin olun. Bu şekilde, işletmenizin sosyal medya hesaplarınızdan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak için birlikte çalışabilirler.