Bir video paylaşım platformu olan TikTok, dünyanın en hızlı büyüyen sosyal medya uygulaması olabilir. Ayrıca, bize göre, dünyanın en kafa karıştırıcıları arasında - ama biz halledeceğiz.
Kullanıcıları 24 yaşında ve daha genç yaşta olsa da, Reese Witherspoon ve Jimmy Fallon gibi ünlüler de bu trende dahil oluyor.
Milyonlarca çocuk uygulamaya akın ettiğinde, ebeveyn kaygıları oluşmaya başlıyor. Uygulamada müzikal derlemelerde açık bir dil ve olumsuz ve uygunsuz yorumlara izin veren potansiyel olarak toksik bir ortam içerir. Gizlilik kılavuzunuz aşağıdadır.

Yanınızdaki kişiden TikTok'un ne olduğunu açıklamasını isteyin. Bekleyeceğiz…

Neden bu kadar popüler? Para kazanılıyor mu? Güvenli mi? gibi sorularla kafanızı meşgul ediyorsanız merak etmeyin!

Aşağıda, Vine ve Snapchat arasında bir haç gibi hisseden yeni bir sosyal medya uygulaması olan TikTok, viral orman yangını gibi yayıldığı için tüm bu soruları ve daha fazlasını ele alıyoruz.

TikTok Nedir?

TikTok Çinli bir sosyal video paylaşım uygulaması. Kullanıcılar filtreler, müzik, animasyon, özel efektler ve daha fazlasıyla cazip 15 saniyelik videolar çekebilir, düzenleyebilir ve paylaşabilir. Diğer sosyal medya uygulamaları gibi, kullanıcılar gördükleri her şeyi takip edebilir, beğenebilir ve yorum yapabilir. TikTok, iOS ve Android işletim sistemlerinde kullanılabilir. Basit ve basitleştirmek gerekirse, TikTok sosyal medyayı tekrar eğlenceli hale getirmek için burada.

TikTok'u diğer tüm sosyal medya uygulamalarından farklı kılan nedir?

Ana şirket ByteDance’in web sitesine göre, “makine öğrenimi teknolojisiyle desteklenen mobil ilk ürünleri piyasaya süren ilk şirketlerden biri”. Dahası, “insanların bilgi tüketme ve alma yolunda devrim yaratmak için yapay zekanın gücünü mobil internetin büyümesiyle birleştirmek” amacıyla kuruldu.

Ha? Temel olarak, filtreleri için yüz tanımayı kullanmak ve bir kişinin yayınını son derece özelleştirilmiş önerilerle doldurmak gibi çeşitli yapay zeka kullanımı sayesinde uygulama, kullanıcılarına tam olarak istediklerini ve istemedikleri hiçbir şeyi sağlayamaz.

TikTok'u kimler kullanır?

TikTok’un ortalama kullanıcıları 24 yaşında ve daha genç. Ancak TikTok fenomenine giren sadece sizin çocuklar ve onların arkadaşları değil. Oscar ödüllü aktris Reese Witherspoon ve Tonight Show sunucusu Jimmy Fallon gibi ünlüler tamamen gemide.

Witherspoon'un Instagram hesabındaki son bir yazıda, iyi bir ebeveynin yapacağı şeyi yapıyor: 15 yaşındaki oğlu Deacon Phillippe'den ona TikTok'u öğretmesini istiyor. “@Deaconphillippe bana Tik Tok'a nasıl öğreteceğimi söylemeye çalışıyor. Bence çiviledim,” diye yazdı oyuncu. Nazikçe yukarıda verdiğimiz şeye benzer bir açıklama yapıyor ve annesine bazı hareketler öğretmeye devam ediyor ve sonuç olarak kameraya "Bu çok utanç verici."

Gece geç saatlerde viral videoların kralı Jimmy Fallon, #tumbleweedchallenge adlı kendi uygulama içi mücadelesini başlatarak TikTok aksiyonuna girdi. Katılmak için, TikTok kullanıcılarına arka planda Batı temalı müzik çalınırken bir tumbleweed gibi kendi yuvarlanan video şortlarını oluşturmakla görevlendirildi. Fallon'un istediği sonuçları elde edip etmediği, uygulama için olumlu bir artışla sonuçlandı.

TikTok nereden geldi?

Merkezi Pekin'de olan ByteDance, Şanghay'da Santa Monica'da ofisleri bulunan Musical.ly adlı dudak senkronizasyonu yapan küçük bir video platformu satın aldı. Ağustos 2018'de Musical.ly, TikTok olarak yeniden adlandırıldı ve daha sonra uygulamanın indirmeleri dünya çapında iki katına çıktı.

TikTok burada mı kalıyor?

Çin'de Douyin olarak bilinen TikTok, (Instagram, Twitter ve Facebook'un hepsi yasaklandı) geçen yıl 400 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Bunu perspektifte tutmak için, sokaktaki her 10 kişi için bu üçtür. Ama not alan sadece Çin değil.

Batı pazarlarının eklenmesine gelince, TikTok'un şu anda dünya çapında aylık yarım milyardan fazla kullanıcısı var ve ABD'de yaklaşık 80 milyon indirme var. Ve bir statın başka bir külçesi: 2018'in ilk yarısında, iTunes App Store'da indirilen bir numaralı uygulama oldu.


The Verge'e göre, TikTok’un ana şirketi ByteDance, şu anda 75 milyar dolardan fazla bir değere sahip, Uber'i kaldırıma çarptı ve dünyanın en değerli teknoloji şirketi olarak yerini sağlamlaştırdı. Ve ByteDance’in 35 yaşındaki kurucusu Zhang Yiming'in (yukarıda resmedilen) küresel tutkuları düşünüldüğünde, yakında hiçbir zaman yavaşlamıyor.

TikTok daha iyisi için viral oluyor.

Memeleri var, zorlukları var ve örneğin “Karma’ın bir B * tch” gibi bazı zorlukları sadece eğlendirmek için var olmakla birlikte, platformun içeriğinin bir kısmı iyi bir nedenden dolayı viral hale geldi.

ByteDance web sitesi, farkındalığı artıran ve hatta hayırsever nedenlerle parasal bağışlar yaratan bir dizi uygulama içi zorlukları listeler. İçerik oluşturucuları DoSomething.org, Best Friends Animal Society ve Oceana için para toplamaya davet eden #CreateforaCause, bağış yapmak için 2 milyon dolar kazandı. Çalışmaları, TikTok'un Halo Ödülleri'nin En İyi Dijital kampanya için altın başını eve götürdüğü 2019 Engage for Good Conferene'de tanındı.

TikTok'ta ünlü olabilir misin?

Evet, ancak tutarlılık önemlidir: Takipçilerinize hitap edecek kadar video yapın ve internet şöhret parmaklarınızın ucunda.

TikTok sadece iki yaşında ve A-listelerinde neredeyse YouTube hisleri yok, ancak milyonlarca takipçiyi aşan hesap sahipleri arasında ilk kez varlığını sürdüren 18 yaşındaki Bebek Ariel var Musical.ly'de 20 milyon takipçiyi ve 32 milyondan fazla takipçiye liderlik eden Loren Loren'i vuracak.

Grey, sadece 17 yaşındayken kendi Snapchat şovuna ev sahipliği yaptı, Teen Choice Ödülleri ve Halkın Seçimi Ödülleri'nde sosyal medya tanımasını taktı ve son zamanlarda “Yapamam” adlı tek single'ı yayınladı. Yoğun bir kız.

TikTok'tan para kazanabilir misin?

Evet. Aynı şekilde olmasa da, Instagram etkileyicileri büyük paralar kazanıyor. TikTok'tan para kazanmak için, kişinin canlı akışından para kazanması gerekir. Kullanıcılar kredi kartlarını ekleyebilir ve en sevdikleri canlı yayıncılar için emoji satın alabilir ve bu emoji ödüllerini tekrar paraya dönüştürebilir.

Ebeveyn olarak ne hakkında endişelenmeliyim?
Vine, Snapchat ve karaoke karışımı olan TikTok'un bir önceliği vardır: eğlence. Ancak milyonlarca çocuk uygulamaya akın ettiğinde, ebeveynlerin bilmesi gereken gizlilik endişeleri vardır. Özellikle, açık sözleri kullanan müzikal derlemeler, olumsuz yorumlara ve geri bildirimlere izin veren potansiyel olarak toksik bir ortam açar.

Girin: ebeveynlerin belirli kullanıcıların hesapla etkileşimini durdurmasına ve hatta rahatsız edici veya uygunsuz buldukları yorumları engellemesine izin veren gizlilik ayarları. En iyi yaklaşım? Sadece o gözleri ve kulakları soyun.